Nyelvtanulási tippek Hogyan tanulhatok nyelvet?
2012-05-13 16:41:45
Nyelvtanulási tippek Hogyan tanulhatok nyelvet?

Nyelvtanulási tippek

A hatékony nyelvtanulás mindössze egyetlen szóval összegezhető: gyakorlás! Az a nyelvtudás, amelyet nem használnak, szépen lassan feledésbe merül. De nemcsak a már korábban megtanultakra vonatkozik a gyakorlás kényszere, hanem a folyamatban lévő nyelvtanulás esetében is fontos, éppúgy, mint a megfelelő nyelvtanulási eszközök kiválasztása.

Napi nyelvtanulás

Minden nap kell áldozni a nyelvtanulásra akár 5-10 percet. Ismételni, átnézni, egy-egy új szót kikeresni a szótárból. Ez segít az agynak abban, hogy fenntartsa a folyamatos tanulás állapotát. Egy bizonyos szintű nyelvtudás felett az új szót már esetleg elég megnézni egy internetes szótárban, nincs szükség rá, hogy leírjuk - de idáig eljutni bizony hosszú út és sok gyakorlás!

Nyelvtankönyv

A nyelvtankönyvek több típusa angol magyarázatokat tartalmaz, példamondatokkal. Ezek a könyvek haladóbb nyelvtanulóknak ajánlottak. Persze ezek megértéséhez az is szükséges, hogy a nyelvtanuló tisztában legyen a különböző nyelvtani kifejezések megfelelőivel.

Szótár

Hosszú távon mindenképpen elengedhetetlen eszköz. Kezdőknek - akár még felsőfokú szintig is - megfelelő lehet a kisszótár, következő lépcsőfokként pedig az egynyelvű szótár ajánlható, amelyben az adott nyelven írják körül a szó jelentését. Különlegesen fontosak lehetnek a szakszótárak szakfordításhoz, és az anglicizmusokat, germanizmusokat tartalmazó szintén egynyelvű leíró szótárak is, amelyek a szavanként értelmetlen fordítást adó szólásokat, közmondásokat magyarázzák el. A nyelvtudásnak a legfelső szintjén van rájuk szükség.

Kazetták, CD-k, DVD-k

Nagyon hasznos és fontos eszközei a nyelvtanulásnak, főleg azoknak, akik sok időt töltenek autóban, vagy tömegközlekedési eszközön. Nagyon hatékonyak, ha valaki nyelvvizsga felkészülés részeként használja őket, mert sokat javul velük a hallás utáni megértés, az ember füle szinte rááll az idegen nyelvre. Minél többször hall egy-egy kazettát, annál több szót hall ki belőle, amiről esetleg korábban azt gondolta, hogy a beszélő lenyelte vagy elharapta a hangokat.


-- Jelentkezés angol tanfolyamra

Korábbi cikkek a témában:

- Angol nyelv tanulás Milyen is egy jó angol nyelvtanfolyam?

- Angol nyelvoktatás, sikeres angol tanulás kezdőknek és újrakezdőknek

- Angol intenzív nyelvtanfolyam nyelvtanulás a kezdetektől

- Nyelvtanulási tippek Hogyan tanulhatok nyelvet?

- Angol nyelviskola 7 tipp a koncentráció javítására

- Nyelvoktatás, 11 nyelven beszél a 20 éves nyelvzseni